Een zwembad of skatehal in de kerk? Waarom niet?

maart 6th, 2015 Posted by Algemeen No Comment yet

Kerkbesturen prikkelen om met een andere blik naar de invulling van hun kerkgebouw te kijken, dat was de opdracht aan vier jonge ontwerpers. Eén van hen kwam met het idee voor een zwembad in de kerk: “waarom niet?” In Arnhem is een kerk herbestemd als skatehal. 

Projectleider Jitze Tadema van het Deltateam Fryske Tsjerken zette vier jonge ontwerpers aan het werk om out of the box met een idee te komen voor hun droomkerk. Niet alleen om kerkbesturen te interesseren. De problematiek van de lege kerken of het onderhoud daarvan, stelt hij, is breder dan van de kerkbesturen alleen, die kan niet alleen op hun schouders rusten.

Interessant is ook wat de projectleider zegt over het creëren van de vraag naar ruimte: “De invulling van lege kerkgebouwen staat of valt voor een groot deel met de behoefte aan ruimte.” Hij roept op “om een list te bedenken” om interesse voor de vrije ruimte op te wekken.

Dit soort out of the box denken leidde in Arnhem al tot een droomkerk voor jongeren. Daar kreeg de voormalige Jozefkerk in Arnhem een nieuwe bestemming als indoor skatehal. In dit aardige filmpje zie je hoe de jongeren hun kunsten vertonen op een skateboard en vertellen onderzoekers hoe jongeren zich graag inzetten voor herbestemming van religieus erfgoed:

 

Nog geen reacties geplaatst.

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.Dit is een verplicht veld

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>