Laat kerken in het centrum van Amsterdam bruisen

juli 15th, 2015 Posted by Algemeen No Comment yet

In het drukke centrum van Amsterdam staan gebouwen die amper worden gebruikt, maar die heel geschikt zijn voor een publieke functie: de kerken. Laat die weer bruisen én een rustplek zijn, schrijven wij in een opiniestuk in Het Parool van maandag 13 juli.

Hoe willen we omgaan met de schaarse ruimte in onze stad, met name in het centrum? Die uitdagende vraag stelt wethouder Kajsa Ollongren in het startdocument Stad in balans aan alle Amsterdammers. Geïnspireerd door haar suggestie om de stad slimmer te gebruiken, stellen wij voor om meer te doen met gebouwen die er al eeuwen staan: de kerken.

Amsterdam telt een reeks grote en kleine monumentale stadskerken, waarvan vooral de Oude en Nieuwe, Wester- en Ooster-, Zuider- en Noorderkerk bekend zijn. Zeventiende-eeuwse schilderijen laten zien dat kerken ooit publieke ruimten zijn geweest. Een kerk was destijds eigendom van de stad, voor iedereen toegankelijk en beschikbaar voor allerlei activiteiten, commercieel, sociaal en religieus. Wat anders in de buitenlucht gebeurde, kon bij kou of regen in de kerk plaatsvinden.

Dat is vandaag wel anders …

Lees het gehele opiniestuk, dat wij samen schreven met architecten Hans Teerds en Willem-Jan de Hek, op de website van Het Parool.

The comments are closed.